Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_030

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_030

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé féin agus a bhean ina gcomhnaidhe idteach uaigneach i bhfad ó dhaoine eile. Bhí an bheirt aca an bhocht agus ba dheacair dóibh maireachtáil agus is amhlaidh a mharbhuighidís cearc gach lá le go mairfeadh siad. Lá amháin bhí an fear amuigh ag spaisteóireacht dhó féin agus deirigh sé an tuirseach agus é ibhfad óna theaichín beag. Shuidh sé síos cois claidhe agus ba gheárr gur thuit sé ina codhlaidh agus dfan sé in a codhlaidh go raibh sé derinach san oidhche. Dairigh sé mar bheadh beirt duine ag teacht chuige agus dhuisigh sé. Chonnaic sé an bheirt ina seasamh amach ar a aghaidh. Deirig sé agus thosuigh sé ag siubhal agus dubairt an bheirt leis dá ngabhfhadh sé leobh go dtí cnoc beag go mbeadh se saidhbhir go deó agus dubhairt sé go ngabfadh. Annsin dimthigh leó agus ní fhada go rabhadar sa teach beag a bi sa gcnoc agus bhi go leór daoine eile istigh ann. Dubhairt siad leis dá mbeadh sé inan duine amháin aca sin a bhuaileadh go dtuirbhradh siad bosca óir dhó.
    Micil Ó Meachair
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe