Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_027

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_027

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ag breathnú' ar na beithidh lá amháin i-aice leis an dún agus thug se fé ndeara go raibh ceol ag teact chuige ar an ngaoith agus chuaid sé chomh fada leis an dún mar cheap sé gur as an dún a bhí an ceol "Tom Sheáin" an tainm a bhí ar an bfear. Nuair a bhí se ag teacht gar do'n dún rinne sé torann leis na clocha ag siubhal dhó agus is dóigh gur mhil sé an ceol ar na sidheoga annsin, mar leiméadar amach agus thugadar isteach sa dun leó é agus thosuigh siad ag gabáil le maide air go dti go raibh sé beagnach marbh. Bhí fear darbh ainm do "Micí Dora" ag dul an róidín agus dhairigh sé
    Peadar Ó Fáthartaigh