Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_023

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_023

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thugadar abhaile é. An mhaidin 'na dhiadh sin bhí an tiasg goidte agus chuadar go dtí Áill ná Sideóg agus fuaireádar an tiasg ann gan cloigeann gan iorbal. Bhí fhios aca annsin gurbh iad ná sideoga a thóig ná cloigeann agus ná h-iorbaill d'ena h-éisg.
  2. Lá amháin san Earrach bhí beirt fhear as an Óileán ag iasgac amuig ag "Poll ná Roc" agus bhiodar ag marbhú' go leor iasg, go dtí go raibh an corrach beagnach lán. Bhreatnuig duine d'es na fearra síos ar an iasg agus ní fhaca sé aon iasg, bhí fhios aca annsin nár cheart bheit ag iasgach annsin an lá sin agus d'imtigh leo amach sa bhfairrge mhóir ar lorg tuille éisg. Nuair a bhí siad tamall maith amach casadh long mhillteach mhór ortha agus í lán de "Phiobaire" sidéogaca. Chuaidh
    Peadar Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe