Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_016

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ná chomhnaidhe amuig ar na craga agus bhí muileann aige. Bhí ag éirighe go maith leis go dtí nach raibh morán cruithneacht ag teacht go dtí an muileann. Amuigh sa bpáirc maidin go moc ar maidin bhí an múilneoir ag siubhal agus go hóbainn sheas bean le ná- ais agus d'fiafhruigh dhé ce'n cruadhtan a bhí ag gabháil dó agus dubhairt an fear léithe na raibh morán cruithneacht ag teacht go an muileann. Dubhairt an bhean leis go leigeasfadh sí a chás act an chéad pháiste eile a bheadh ag a mhnaoí a thabairt aice agus bhí an fear sásta agus leis sin d'imthig an bhean as amharc. Nuair thainig sé abhaile bhí an cailín aimsire sa doras agus dubhairt sí leis go raibh páiste óg ag a mhnaoí. Annsin
    Peadar Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe