Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_012

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_012

Ar an leathanach seo

1. Bhí corach as an Oileán amuigh ag iasgach ar an taobh ó dheas timceall fiche bliadhain ó shoin. Bhiodar ceathair nó cúig mhílte amach o'n talamh agus i lár an lae chonnaic síad fear ina sheasamh san bhfairrge tamall uatha agus faoí cheann tamaill chuaidh sé faoí uisge arís. Bhí fear eile ag tarraingt fataí tamall ó shoin agus nuair bhí sé ag dul aníos le tráigh Leitrigh chonnaic sé corrach ag dul suas le h-ais an crága agus í déanam ar an slip agus nuair a bhí sí gar d'on slip ní faca sé chor ar bith í. Oidhche amháin san ngeimhread tamall ó shoin chuaidh fear síos ag an gcladach ag bailuighadh feamaine. Síos tráigh teach a chuaidh sé agus ní raibh sé acht an aon a chlog san oidhche agus thug sé an mada leis. D'ísligh sé síos san gcladach agus ní raibh aon fheamain ann. Tháinig sé aníos arís agus nuair a dárduigh sé as an gcladach chonnaic sé rud dubh istigh i mbuaile le na ais. Coinnigh sé air agus faoí cheann tamaill dairigh sé an torann i na dhiaidh
    Bairtle Ó Cualáin
    Baile an Mhothair, Co. na Gaillimhe