School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_040

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_040

1. Chuaidh dhá churrach go h-Inistoir ar maidin agus nuair a bhí siad adul anoir tháinigh ceo, agus chuaidh siad amu agus iad ar an bfairrge. Agus níor tháinigh siad idtír. Acht ar deire tháinig sid idtír i gCo. an Chláir. Nuair a bhí iad idtír tháinig cailín anuas ar an traigh agus thug na fir go dtí an teach agus thugh béal maith doibh. Acht bhí an currach eile ag dul leí go dtainigh sí idtir i gConamara. Nuair a tháínigh an currac eile idtír agus a connach duine a bhí sa churrac acu raibh siad, ní raibh se sásta no go dtiocfadh sé go dti a dhaoine muinnteardha agus ni raibh na daoine eile sásta, acht mar bhí fein cuadadar ar an bfairrage agus cuadar amú sa ceo arís agus is beag nach raibh báidhthe aca sadh bád mona orta. Thug sí sin leí iad agus cúir idir iad agus sin é an chaor a cúiréod feidir lod.
    Micil Ó Fathartaigh