Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_039

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_039

1. 10 Deiread Fogmair 1938
    Sgéal
    Do bhí fear ann agus bhí sé posta. Bhí beirt ingean agus aon mac amáin aige. Is ins án oileán sead bhí sé in a comnuide. Máire an t-ainm a bhí ar ingean amáin agus Brigid ar an gceann eile agus Seán a t-ainm a bhí ar an mac. Do bí talain aige síos deráig teac. Bhí páirc mór aige síos ann agus bíos fataí aige inntigac bleadain. Aon lá amain bi sé ag baint fataí sios ann. Nuair a tháinig an trátonacuaid sé síos ag an mbo ac nuair a bí sé ag teact aníos, tháinig sé aníos an ceíg a bí le h-ais na fairrge agus aill mor ós a cionn ac bá geírr gur céirig caiplle agus asail agus caoirig agus uain agus beitidig agus gac rud beo ac marac a ingen Máire beid sé marb ar fad.
    Sorca Ní Congaile.
    Baile an Teampaille.