Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_037

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_037

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann uair agus bhí siad na gcomhnaidhe i dteach dóibh féin bhí sí na uaigneach. Aon oidhche amháin tháinig fear isteach cucu agus is é an t-ainm a bhí air na suibloidh tháinig se isteach an oidhche sin. D'fan se cuid maith de'n oidhche aca. Nuair a bhí sé ag imteach dubhairt an bhean leis fanacht tríd an oidhce go raibh an oidhche an dhubh. Ar deire tug sí loistín na hoidhce agus briochfasta na maidne dó ar maidean nuair a bí a briocfasta itthe aige dubhairt sé go dtiocfadh sé istoidhche nuair a bí an lá ag imtheacht agus an oidhche ag teach tháinig an fear arist. Bhí sé aca freisin go dtí tamall maith agus nuair a bhí sé tamall aca. Dubhairt an fear leis is bhreágh an cainnreoíhr tú bail o dia ort. Is breágh go deimhin a deir an bhean. D'folaimh mise scoil agus fuair me
    Brighid Ní Mheachair
    Bríghid Ní Mheachair