Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_036

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_036

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean ann fadó. "Maigread Con Ríogh" an t-ainm a bhí uirthí. Maidean amháín d'éirigh sí an mhoch. Cuaidh sí amach un a gcrag ag an mbó. Nuair a bhí sí ag dul amach sa mbhaillie ba ghoire don bhuaille a raib an bhó inntí. D'airigh sí torn mar a beadh duine a bléan bó. Cuaidh sí amach sa mbhuaille agus bhí an bhó na seasamh i lár an bhuaille agus chonnaich sí na mílte daoinne beaga ag rith soir thar an gclaidhe thar éis an bó a bheith bhleaghtha acha. Bleag sí féin an bó agus cuaidh sí abhaile. Dinnis sí an sgéal ag baile agus dubairt a t-athair leithe na ralb tus bainne na bó ag aoinne ariamh go [?] mbionn tús an bhainne ag na daoinne maithe "Agus sin iad na daoinne maithe a connaic tus sa mbhuaille " a deir se leithe.
    Máire Ní Chonghaile