Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_035

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_035

1. 6adh Deireadh Fogmair 1938
    Ins an t-seán aimséar bhíodh reac ag teacht agus bhíodh na daoine ag dul go dtí an cladach ag faire air. Acht an oidhche seó tháiníg go leór admad agus ní bhfuair an fear seo aon chuid den reac. Dubhairt sé go mbéadh cuid aige. An chéad oidhche eile nuair a tháinig an oidhche d'ith se a suipear agus dimthigh leis. Bhi se ag dul sios careair tráigh na neach agus bhí mada mór aige. Acht bhí mada tios roime agus dionnsuigh rud léigin an mada. Biodar ag troid annsin agus nuair a chonnaic an fear iad ag troid tug sé do na bonnaibh abhaile. Nuair abhí ag dul suas cragán nonchtan bhí an madhadh agus é ag troid leis an rud eile ag dul suad creag na nanda Acht a nuair a bhí sé ag dul isteach sa doras dún sé an doras agus ní raibh an doras dunta aige ar faidh nuair cuir madad
    Micil Ó Fáthartaigh