Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_026

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_026

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'ithidhis iasc an minic, seo cuidh de na hiasc a d'ithidís - lang, crudán, sgadáin mangach agus cineálaca eile. Bhiod siad dá ithe úr is guirt, d'itídís uibheacha domhnach cásga i gcomnuidhe. Bhíodh dá ubh nó trí uibé ag chuile duine acha mar bíodh sin dé gnás aca. Ní bíod aon chupán aca go dtí tamaill anuis. Is as na sásbáin a bíodh siad dá ól agus as boul freisin.
  2. 12adh Aibreán
    Bhí sionnach ann fadó agus bíodh sé ag marbú'na n-éal i gcomhnuidhe. Dubhairt sé aon lá amáin "Ó tá sé do chomhacht agamsa a beith ag marbú 'éan agus ó tá sé már cháil orm go mbhíonn dá marbu; Caithfidh mé mar sin an rí a marbú". Aon lá amháin cuaidh sé go dtí teach an dreoilin, agus dubairt sé leis an dreoilín a dul amach aige mar ní fhéadfadh sé féin dul isteach. Agus dubhairt an leis féin a dul isteach
    Nóra Ní Chonghaile
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe