School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_017

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_017

1. Deirthear go mbíonn rudaí neamh-saogalta le feichéal go minic ó am go ham san Óileán. Seo sgéal amháin a d'airigh mé ag mo athair i dtaobh beirt fhear a cuaidh soir ag an slip san oidhche an-mhoch ag feamhainn. An fear a bhí tairring na feamainne bíodh cat sa mbealach roimhe i gcomnuidhe. Cat mhó láidir a bhí ann agus níor bhach sé leis aon am, go dtí an babtha deirneach, agus annsin tugh sé buille dá chois dhó lena chuir as an mbealach ach ní rinne an cat acht breith air agus sgríobadh san eadán agus ar deire bí sé millte ghearrha aige. Bfhada leis an fear eile go raibh sé ag teacht agus chuaidh sé amach go bfeicead sé cá raibh sé. Nuair a chonnaich sé an cait bhí fathcíos air agus tosaig sé ag cait clocha leis agus is ar éigin a bí an beirt aca i dán don chat. Ní dheachaid siad ag aon fheamhainn aon oidhche eile ró-moch. Bí sean fhear eile ann freisin, agus cuaid sé síos ag an gcladach
    Nóra Ní Chonghaile