Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_012

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_012

1. 14adh Mí na Nodhlag 1937
    Ta trí toibreacha beannnuighthe ins an oiléan, seo iad, iad. "Tobar Isleamáin" "Tobar Chinn Dheirge" agus "Tobar Ceannanac", Ta Tobar Isleamáin suidhthe thíos ar an mhuirbheach i aice le Claidhe Gainimhe, Tobar cinn Dheirge ar thaobh do laimhe cle do'n bothar in aice an t-séipéal shuas i mbuaile. Tobar Ceanannach thoir i mbuaile ag an reilig. Deirtear faoí thobar Isleamháin go dtainig Naomh Idtír ann uair amhain agus gur ól sí deoch uisge as. Ta lorg a dá lámh agus da glun le féicheal ann ó shóin. Bionn go leor daoine ag tabhairt turas go dtobar Chinn Dheirge agus tugann na daoine go mbíonn an turas ortha é lá Muire is e sin an cuigead lá deag do lughnasa agus deirean na daoine go bhfuil leigheas
    Nóra Ní Conghaile