Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_010

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_010

1. 13adh Mí na Nodhlag 1937
    Is iad seo na h-ainmhidhthe feirme ata againn ag baile, bó, gabhainn, laogh, capall, asal, caoirig, mada, cat, cearca, muca. Nuair a bíonn muid a glaodach ortha tugann muid ainm fa leith ortha le go dtuigfeadh gach ceann aca muid. Tugann muid "beithin" ar an mbó, "Suichin" ar an laog agus bulan ar an ngabhainn, " "tuigin" ar an gcapall, "bess" ar an asal, "Seaibhin" ar na caoirigh, "bute" ar an mada, "pes, pes" ar an gcat, tiuch tuich ar na cearca, nuch, nuch, nuch ar na muca, Nuair a bitear da dtiomaint deirtear "huirt" leis an mbó, leis an asal High-ass, leis an gcapall go-on, leis an mada go-out, leis an gcat Skut, leis na cearca sea-sí agus deirtear leis na muca fág-seo. Sin iad na h-ainmeacha
    Nóra Ní Chonghaile