Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_055

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_055

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do bhuail sí ar an doras agus d'oscail an sean-chailleach é. "Cé tusa nó cé atá uait?" "Cailín bocht mé atá ag lorg oibre". "Tóg an [géalán] sin agus [imigh] go dtí an tobar". Do chuaidh an cailín mar adubhairt an t-sean-chailleach leí. Do tugh sí an t-uisge isteach ón tobar go dtí an sean-chailleach marr bhí beannacht a máthair aice rud nach raibh ag an mbeirt eile.
    Dara Ó Conghaile
    22adh Mí na Nodhlag 1938
  2. Sgéal
    I fadh ó shoin bhí cailín beag dílis inna comhnuidhe ar imeall coill i lár na hÉireann. Bhí a h-athair agus a máthair beo agus bíodar an ceanamhail uirthi mar cailín séimh suairc a bhí inntí. Do bhíodh a h-athair ag obair amuigh sa choill gach lá agus sé an obair a bhíodh air na gearradh anuas na gcrann mór darach a bhíodh sa gcoill le adbhair tine do
    Dara Ó Conghaile