Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_051

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_051

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean ann fadó agus do bhí trúir ingean aice. Lá amháin dubhairt an n-ingean b'sine go raibh sé i am aice a dul ag satú a beatha. "Fan go mbhruthaidh mé cáca duit. Cé fearr leat leath an chácá agus mo beannacht nó an cacá ar fad agus gan mo bheannach. T'r'm sa an cacá ar fad agus na bac le do beannacht. D'imthigh an cáilín leí agus gan beannacht a máthar aice. Do bhí sí ag imtheacht agus ag siar imtheacht go raibh deireanneas na h-oidhche ann, na réalta ins na speirthí agus na réalta ag teacht amach. Ar deire do chonnaic sí solus agus do rinne sí air agus céard a beadh ann acht teaichín beagh do bhuail sí ar an doras agus ní bhfuair sí aon toradh. Do tarraing sí