School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_038

buachaill i bhfad sa mbhaile nuair a bhuail tinneas é agus do fuair sé bás.
    Dara Ó Conghaile.
    6adh deireach foghmhair 1938.
  2. Bhí fear agus bean ann uair amháin agus sé an áit a raibh síad in-a gchomhnuidhe ar imeall chnuic an-deas. Ní raibh aon teach inaice leo agus is minic do bhíodh faitchíos ar an mnaoi do cheapadh sí go mbíodh anmhidhthe nó rudaí inaice an chnuic. Ní bhíodh éinne sa teach sa ló acht í féin. Gach lá do bhíodh an fear ag obair tamall maith ó'n gcnoc. An foghmhar a bhí ann agus do bhí go leor oibre le déanamh aige. Do bhíodh sé ag baint móna sa bportach agus do bhaineadh sé dhá locht móna gach bliadhain le h-aghaidh teine dhóibh. Ní raibh aon talamh aca agus ní raibh mórán oibre le dheanamh ag an bhfear ar a chuid féin. Ní raibh aon fataí
    Dara Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe