Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_036

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_036

1. 3adh Deireadh Foghmhair 1938.
    Sgéal.
    Bhí bean ann fadó agus is fadó bhí. Do bhí sí posta agus do cailleadh a fear. Ní raibh aice acht aon mhac amháin. Déan an t-aimh a bhbí air. Ní raibh sé acht ocht mbliadhna déag d'aois an uair sin. Gach rud a iarradh a mháthair air a dheanamh do dhéanfadh sé é. Lá amáin sa n-Earrach d'imigh sé amach ar na sléibhte ag breathnughadh ar na caoirigh. Nuair a d'imigh sé ní raibh a fhíos aige cá raibh na sléibhte cé gur minic do bhíodh sé ann, acht do bíodh buachaill in éinfeacht gach lá nuair a d'imthigheadh sé ann. Nuair do bhí sé tamall maith ag siubhal an lá sin do bhuail tuirse é agus do shuidh sé síos ar tabh chnuic bhig agus do leig sé a sgíth ann. Nuair a bhí a scíth leighte aige do chonnaich sé tech beag i bhfaid uaidh. Do rinne an ar an teach agus bhuail sé ar
    Dara Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe