School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_032

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_032

1. An Maistire
    Tá meadar againn sa mbaile agus is féidir maistire a dhéanamh inntí. Is é an t-ainm a tugtar air na cuinnéog. Tá sé timhcheall trí troige ar aoirde. Tá sé timhcheall trí troige go leith ag a bhun agus timcheall dhá throigh go leith ag a bárr. Tá sí déanta le deic mbliadhna. Tugtear gloine agus adharc mar ainm ar ghléasanna no cuinnéoige. Cuirtear marc beag ar uachtar na cuinnéoige san áit a mbíonn an clár, nuair bhíonn sé fáisgithe. Deirtear im faoi dhó sa t-seachtmhain sa samhrad agus sa geimhreadh. Is í bean an tighe a dheineann an maistire agus má thagann stráinséar istheach le linn an maistire buaileann seisean greas uirthe. Ní bíonn maistire i bhfad a dhéanamh ní bíonn sé acht leath-uair a chluig. Sé an caoi aithnigtear go
    Dara Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe