Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_030

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_030

Ar an leathanach seo

1. Seo iad na luibheanna is mó a dhéanann dochar do'n talamh, braimfhéar, glúnach dearg cabóg ruad, buacál, agus salachar sráide. Múcadh siad san an talamh agus dhéanadh siad dóchar do na bharraí. Fásann an braimfhéar i talamh bocht bog fuar agus ní leigeann sé cead do na barraí fás. Bíonn an ghlunac dearg i talamh bocht agus bíonn sé ag fás go dtí go mbíonn an talamh lán de. Is beag áit nach bhfasann an chapóg ruadh ann i talamh bog agus áit a mbíonn gaineamh. Bíonn an salachar sráide, agus an buacál beagán in gach talam mar a mbíonn an talamh an chruadh nó mara mbíonn an ghrian ag sgairteadh ann. Is i talamh mait a fhasann meacanleoin. Tá leigis i meacanleoin le láimh nó eois líonta. Nuair do dhóghas neanntóg tú níl agat acht sugh capóige ruaidhe do chur ar an dóghadhagus do béadh sé go maith
      1. cleachtas an leighis
    Dara Ó Conghaile