Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_028

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_028

Ar an leathanach seo

1. Is iomdha scoil a bíodh annso roim na scoileanna Náisuína. Do bí ceann aca suidthe ar Muinnín na Ruaige agus an eann eile suidthe ar bhaile an teampaill. Sgoil Náisúinta a b'ead cean amháin aca agus sgoil cois claidhe an ceann eile. Strainséiri na muinteóirí a bíodh ag muineadh a thagadh ó áiteanna eile. Is amhlaidh a bíodh na muintéoirí ar lóisdín i dtighte na ndaoine agus tá na tighthe sin ann fós. Acht ní h-iad na daoine do bhí am an uair sin atá ann anois. Do bíodh ar na páistí airgead a tabhairt do na muinteóirí chun iad a mhúineadh. Do bhíodh hgo leor leabhra aca.: leabhra béarla,leabhra staire béarla, agus leabhra béarla Áirimh a bhíodh aca. Ní bíodh
        1. foirgnimh
    Dara Ó Conghaile