Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_016

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus annsin dhéanann sé iad. Caitheann na daoine an t-olann a baint do na chaoirigh i Mí Iúil agus í do nighe agus do ghlanad go maith. Nuair a bhíonn sí go deas ghlan cuirthear i mála í agus cuirthear go Gallimhe í le sníomh agus le cárdáil. Annsin tagann sí aníos arís agus deintear certliní móra di. Uireann chuireann daoine go Árainn é le sníomh. Nuair a tagheas sé aniar déanthear é do chur i mála agus é do chuir go Gaillimh chun é do ramhrú 'bhéid sé aníos arís i gceann míosa agus é réidh. Annsin tiubhfad go dtí an táilliúir é chun é do dhéanamh. Béidh go leor rudaí ag teastáil uaidh chun é do dhéanamh. Bíonn snáth agus snáthad, siosúr, mareachán [méaracán], cailc, spol, míosúr, agus inneal. Deantar léinteacha ina tighthibh. Bíonn éadach olann, éadach glas éadach cadáis, agus éadach máilín ionnta. Cniotáltar
    Dara Ó Conghaile