School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_008

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_008

1. 13adh Mí na Nodhlag 1937
    Ainmhidhthe na Feirme
    Siad na h-ainmhidhthe a bhíos ar an bhfeirm, an bhó, an laogh, an t-asal, na caoirigh, an capall, muca, cearca, lachain, mada, agus cat. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar an mbó tughann muid "beathain" uirre. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar an laog tughann muid "súc suc" air. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar an asal tughann muid "bess" air. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar na caoirigh tughann muid "teamhain" ortha. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar an gcapall tughann muid túd air. Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar na muca tughann muid "fros fros." Nuair a bhíonn muid ag glaodhach ar an gcear tughann muid "tuic" uirthi.
    Dara Ó Conghaile