Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_044

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_044

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tháinig sideoga isteach sá teach aicí. Nior rinne ná sideoga acht i a marbhú agus d'imtigheadar leo. Ní raibh duine a bith sá teach annsin.
    Máire Ní Chongaile
  2. 31adh Deireadh Foghmhair 1938
    Sgéal
    Do bhí fear ann fadó. Lá amháin d'éirigh sé go han-mhoch ar maidin. Do cuaidh sé síar le claidheach. Thosaigh sé ag bailiú feamainne. Céard a bfhuair sé innte ach cliabh. Dubhairt sé go leachfadh sé isteach sa teampuill é. Isteach leis innte. D'fág sé an cliabh sa gcúinne ó deas. Ag dul amach dhó ina láir tosaigh sé ag rádh nach bfhíor go mbíonn an duine deirionnach a cuirtear sa teampuill ag faire an geata. Tamaill beag, go h-obainn rughadh ar gualainn air agus tugadh clabhta dhó is chuireadh amach an geata é. Ní fhaca sé duine a bith san teampuill. Dúinadh an geatha na dhiadh.
    Máire Ní Fláithbheartaigh