Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_035

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_035

1. 3adh Deireadh Foghmhair
    Sgéal
    Bhí bean ann fadó a bhí sí pósta ag fear meadh. In Inis Meadhoin sead bhí an bheirt aca 'na gcomnuidhe. Bhí ingean aca. Máirín an t-ainm a bhí uirthi. Bhí sá fiche bliadain d'aois nuair a fuair sí bás. Gach oidche nuair a bhíodh a máthair ag caitheamh fataí an t-suipéir ag na muca bíodh an bean air an gclaidhe ag breatú uirti. Ní innstigheadh sí dá fear dada na taobh. Oidhche amháin labair sí leis an mbean ar an gclaidhe. "An tú mo Mháirín" a déir an máthair leí. "Is mé," a déir sí. "Céard atá do d'congbháil as na flaithis?" "Tá aon rudh amháin a mháthair mo congbháil as." "Nuair a bhí mé ar an saoghal seo, do bhí mé ag chur go leor snáth amuigh, a máthair" a déir sí. "Ar chuala tú ariamh snáth fada na h-uinghce?" "Chuala," a déir an mháthair. "Ach má tugann tú luach aifrean do'n sagart bheidh mise
    Máire Ní Fhláithbheartaigh