Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_016

Ar an leathanach seo

1. Tá trí tháilliúr san áit anois agus níor raibh ann fadó ach aon táilliúr amháin. Is ins an teach a oibrigheann siad anois ach bhíodh an táilliúr fadó ag imtheacht ó theach go teach. Is amhlaidh a theigheadh na daoine ag glaodhach air le cultracha éadaighe a dhéanamh do mhuintir an tighe. Ní bhíonn aon éadach sa teach aca le díol ach is ag na daoine feéin a bhíonn's sé.
    Is cultacha do éadach olna a bhíonn's fighthe as togha na holna a chaitheann's na daoine san áit. Is sin é an sórt éadaigh a bhíodh na daoine ag caitheamh san áit ó thús an tsaoghail agus a bheidheas siad a' caith go deo san áit.
    Bíonn go leor gléasanna ag an táilliúr le obair a dhéanamh. Bíonn siosúir, miosúr, méaracán, snáthad, spól, cailc agus inneall fuaghála ag an táilliúr. D'airigh mé sean scéal
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe