Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_015

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_015

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go mbíonn rudaí neamh-shaolta le feiceál go minic ó am go h-am san n-oileán. Seo scéal amháin a d'airigh mé ag mo athair i dtaobh sean dhuine a bhí ann fadó. Bhí sean fhear ann fadó agus bhí sé ag dul síos ag an gcladach ag bainighadh feamuinn. Ní raibh sé ach tuairim is a dó a chlog san oidhche agus ba mhinic leis éirighe chomh luath sin gach maidin i dtreo is go mbeadh an fheamainn ar fad bailighthe ag sul má d'éirigheochaidh aon duine.
    Chuaidh sé síos maidin amháin sa Márta ag bailughadh feamainne mar bhí sé ag ceapadh go mbeadh go leor feamainn sa gcladach an mhaidin seo. Nuair a tháinig sé ar bharr an aill chonaic sé mada thíos ins an gcladach. Chuaidh sé síos agus níor leigfeadh an mada síos é agus b'éigin dó casadh abhaile. Bhíodh sé i breathnaigh 'na dhiaidh agus bhiíodh an mada 'na dhiaidh i gcomhnuidhe agus sa deire bhí fhios aige nár mada saoghalta a bhí ann.
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe