Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_006

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_006

Ar an leathanach seo

1. Cuirtear fataí ar an bhfeirm gach bliain sa mbaile. Is iad na fir a ullmhuigheann an talamh i gcóir na bhfataí gach blaidhain. Cuirtear sean leasú ar an talamh ar dtús agus is é an rud sean leasú ná feamainn thirm agus cuirtear í ar an talamh sul má chuirtear aon síol ann. Annsin déantar iomairí le spáid agus is le spáid agus is le spáid a dhéantar iad mar níl aon chéacht ins an oileán mar tá na páirceanna ró chumaing agus ní fhéadfaí oibriú ann le céacht. Is as Gaillimh a fhághtar na spáideanna mar níl siad dhá ndíol annseo.
    Geibheann na daoine cliath fataí le haghaidh síolta agus gearrann siad na fataí a mbíonn súile ortha agus sceaibhín a thugtar ar an bpíosa don fhata a chaitheann siad uatha. Tugtar na sceaibhíní sin do na muca agus dos na beithidhigh. Fágtar na síolta annsin cúpla lá le go seargadh siad. Fághann na daoine maide sáighte agus
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe