Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_004

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 01_004

Ar an leathanach seo

1. Tá mé in mo chomhnuidhe i mBaile na Seoigheach in Inis Meadhoin. Deireann na sean daoine go bé an fáth go baisteadh an t-ainm sin air mar Seoighigh a bhíodh ar na daoine a chomhnuigheadh ann fadó. Tá seacht dtighthe ar an mbaile anois agus sin é an méid a bhí ann fadó. Tá trí theach slinn agus ceithre theach tuighe ann.
    Is é an sloinneadh is coitchianta ann ná Fáthartaigh, Conghaile agus Flaithbheartaigh agus is é an uimhir cheadhna atá aca sa mbaile. Tá triúr sean dhaoine os cionn 70 bliain ann.
    Tá na daoine indhan scéalta a innseacht i nGaedhilge agus is iad na sean daoine is fearr atá indhan iad a innseacht. Is iad na h-ainmeacha ata ortha ná Bairtle Ua Fáthartaigh, Máire Ní Fhlaithbheartaigh agus Máire Ní Chonghaile, Baile na Seoigheach, Inis Meadhoin. Nil ach aon sean fhothrach
    Brighid Ní Choinceanainn