School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

ar dtúis.
    "Is tusa an duine do bhuail orainn an oidhche fé dheire nuair a bhíomar ag iomchar an chómhrain" ar seisean "Is mé" arsa Seán.
    "Cad a dheinis leis an gcómhrainn?" ar seisean leis "Nuair a bhíos leath-slíghe chun na Roilge" arsa Seán "d'eirigheas turiseach de'n chómhrainn agus do leigeas síos ar an gclaidhe chun sos a thógaint" ar seisean. "D'airigheas rud éigin ag corruighe istig ann agus d'oscaluigheas é agus cad a bheadh istig ann.
    Ach cailín gleóite deas agus thógas amach as an gcómhrainn í agus do thógas abhaile í.
    Bhí aon locht amháin innti" arsa Seán "sé sin ní fhéadfadh sí caint. An oidhche 'na dhiaidh san do chuadhas ag sgoruidheacht airís agus nuair a bhíos ag teacht abhaile.
    Ag gabháil thar na h-áite seo
    Cáit Ní Shúileabháin