Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

é an neomat a bheidh an focail deirineach ráidhte aige.
    Do bhíodar ag teacht cómhgarach de'n bhaile fén am so. Nuair a shroiseadar an tír do tháinig an t-each breach chúcha agus dubhairt Mac an Rígh "Is breágh an t-each é sin" ar seisean "agus béarfaidh sé abhaile go dtí an pálás go breágh do sinn" ar seisean.
    Do bhí sé díreach chun dul in áirde ar an gcapall ach do tháinig Seán suas cuige agus do lámhach sé é an neomat san. Do baineadh geit as mac an Rígh ach do thosnuig na daoine ag gearán mar gheall ar an gcapall breágh do mharbhúghadh, ach dubhairt mac an Rígh go raibh Seán sa Rí-Theaghlach ó rugadh é féin agus go raibh sé ana dhílis do féin, agus dá athair roimis agus go raibh fios a gnótha féin go maith aige i gcómhnaidhe.
    Do bhí san go maith is ní raibh
    Cáit Ní Shúileabháin