Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

cloiche é an neomat san."
    "Ní bheidh sí aige ansan féin" arsa préachán eile. "Mar nuair a raghaidh siad isteach go an Rígh-Theaghlach beidh gúna ar phláta mhór i gcóir an cailín áluinn agus cheapfadh aoinne le féacaint air gur d'ór is d'airgead a bheadh sé déanta ach is do phich a bheadh sé déanta agus má chuireann sí air é dóighfidh sé í ó'n gcnámh go dtí an smior agus ó'n smior go dtí an smúsach" ar seisean.
    "Ach an bhfuil aon leigheas ann do?" arsa'n préachán eile. "Tá" ar seisean "Cad é?" ar seisean. "Má chuireann aoinne peidhre láimhinní air féin agus breith ar an ngúna leo agus é a caitheamh isteach sa teine saorfar an cailín ach cé aige go bhfuil an fios san agus má thá a fhios ag aoinne féin é agus má innsean sé d'aoinne beo é iompóchfar chun cloiche é an neomat a bheidh an focal deirinneach ráidhte aige."
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí