Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó chianaibh, b'fhéidir na h-aithneóchadh sé ar ball ciacu ar a ceann nó ar a chosa a bheadh sé 'na sheasamh. [?] tamaill d'imthígheadar amach dóibh féinig airís.
    Do rugadar ar an dhá bhrob luachra airís nuair a chuadar amach. Dubhairt an firín beag na trí focail greanmhara, agus do deineadh dhá capaill de bhrob airís. Do thugadar a n-aghaidh ar an mbaile airís agus nuair a thánadar go dtí an Dubh-Chathair dubhairt an firín beag le Domhnall bheith cuige airís ar thuitim na h-oidhche anocht. Do bhíodar amuich gach aon oidhche i dteannta a chéile mar sin.
    Ní raibh tigh duine uasal in Éirinn gan cuairt a thabhairt ann aca, agus a ndóithin ólta aca.
    I gcionn tamaill dubhairt an firín beag le Dómhnall trí capaill a thabhairt leis ó'n bport anocht mar go mbeadh
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí