Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_002

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_002

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    san áit. Bíonn crudh asal ag croéodh san sgiobóil ag sorr-dhuine ionnus go mbeadh an t-ádh ar na beithidhigh. Deirteir dá mbleaghadh duine trí braon de bhainne ón mbuin lá bealtaine roinn eírghe na gréiné go mbeadh bainne an mbuin san ngoth agus i rith na bliana.
    Nuair a beireann an bó laogh deintear an bainne a bhruith agus cuirtear gráinne salann agus bíonn sé ina greith bhiudhe annsin. Seo é an taobh glaoidhtear na cearc: ''Tioe, tioe.'' Seo í an caoi a glaoidhtear na geodhbaí: ''beadoidh! beadoidh!' ; Caoirigh : ''tuigh! tuigh!''. Nuair a chuirtear uibheacha faor na h-íonloir cuirtear more arís ionnus go mbeadh fios ag an mnaor. Sa mberceadh aon aire eile san mó Eibhlín Ní Ging, Doirín Dáimh deirg.
    Fuair mé an t-eolas seo ó mo mhársne , Eibhlín Ní Ging.
    Eibhlín Ní Ging