Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_001

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 07_001

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Siad na hainmhidhthe feirme atá againn sa mbaile ná: capall, asal, beithidhigh agus caoirigh. Tá ainmneacha ar cuid de na beithidhigh. Seo iad: An budóg gorm, an bó ceannuighthe agus an caibire breise. Seo é an abairt a deireann muid nuair a bhíonns ghá tiomáint aghainn : ''Lairt amoch''. Sgioból a tugtar ar thigh na mbó. Cuirtear sean-fhéir nó tuighe futha easair.
    Seo é an chaog a ceangluightear na beithidhigh: bíonn sail mór ádhmaid ag dul suas balla amháin don sgiobóik go dtí an taobh eile. Bíonn píosa de sleabhra iarrainn sáithte isteach san sail agus píosa de rópa isteach i gceann de na ronga chun an mbun a cheangailt leis. Ní deintear na ceangail
    Eibhlín Ní Ging
    Eibhlín Ní Ging