Scoil: Ballycorney, Cill Dá Lua

Baile Uí Choirne, Co. an Chláir
Ailís, Bean Uí Rabhartaigh

Ar an leathanach seo

1. Is í Cill-Dá-Lua mo pharróiste féin. Tá sí suidhte in oirthear Conndae an Chlair. Bháisteadh an ain sin ar an pharróiste mar do bhí naomh darbh ainm Lua in a chomhnidhe ann sa t-sean aimsear. Tá trí seipéal san parróiste, I gCill-Dá-Lua, I Garránbuidhe agus I mBaile an Droichid.
    Tá mé im chomhniodhe is Finnliath i parróiste Cill-Dá-Lua, I barúntacht Tulach iochtarach. Báisteadh an t-ainm sin ar mo áit chomhnuidthe ón gcuma atá air. “Finnliath” sin an áit áluinn.
    Níl a lán sean daoine in Finnliath os chionn 70 blian. Tá fear darbh ainm Sean Ó Bhriain ós cionn 70 blian. Seo daoine eile in pharróiste atá ós cionn 70 blian. Baintreach an Bhreathnaigh, Baile Uí Cóirne, Cill Dá Lua; Baintreach Uí Bhreasail, Cluanfada, Cill Dá Lua; Miceál Ó Loinsigh, Baile Cille Dé, Cill Dá Lua; Séamus Mach Airchinnigh agus a dhrifúir Síle, Gort Mach Gaoithe, Cill Dá Lua. Níl Gaeilge acu. Is féidir leo scéalta a innsint i mBéarla.
    Tá cúig tighthe in Árdcluanaigh. Slinn [?] atá ortha. Tá dhá sheana-chabhlach tighe ann. Níor ghnáthach le
    Ailís Bean Uí Rabhartaigh
    Príomhoide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)