Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh bean ann fadó agus goideadh sí bainne na mbó ó na comharsana ar mhaidin lae Bealtaine. Chuaidh beirt fhear i bhfolach in aice le n-a tigh agus is mar seo deineadh sí an ghoid . Caitheadh sí dhá Shugán thar na fraghthachta agus bhíodh dabhach aicí ar an úrlár. Bhíodh sí ag crúdadh na súgán agus bhíodh rud eigin á rádh aici paidir no mar sin – bhíodh flúirse bainne aicí annsan . Rith an beirt isteach agus chuirteadar d’iachall uirthí éirghe as an ndroch- nós agus gheall sí dhóibh é acht ar eagla na heagla ghearradar na sugáin agus thugadar leó é.
    Denis Collins
    Martin Troy
    80
  2. Mairtin Queally (aged 75) says that when he was a young man he and others used to go out stealing milk on May Morning . One May day they went into a house in this district and found a woman milking a súgán from the rafters. They stole it from her and used it in future themselves each May Eve and they always had plenty milk.