Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

Ar an leathanach seo

1. Bó bhainne a tháinig go dtí an áit seo fadó (ní fios cérb as í) Bhíodh sí ag ingior sna fearainn bhá mhéithe a bhí le fághail. Nuair bhíonn aoinne ag an moladh a fheirme fós deireann sé go mbíod an Glas Gamhnach ag féarac inntí.
    Bhí an buadh so aicí nár fhéad aoinne iomlán a bainne uaithí. Líonadh sí gach soitheach bhí le fághail. Thainig bean na Sainnte ón Ros agus seift aicí cun an lámh uachtair d'fághail ar an mbuin. Cad a chuir sí fuíthí acht críathar agus níor fhéad an bhó é do líonadh. Nuair do chonnaic an Glas Gamhnac an feall a bhí dá imirt uirthí leim sí le faill agus bádhadh í i Ros. Tá rian a achoise le feiscint fós ar na carraigreaca ann.
    Is i Mágh Fhearta Mágh Mhín agus Cill Baile Eoghain a bíodh sí ag inbhear acht tá an sgéal céadna le cloisint lámh le Sráid na Cathrach maidir le h-áiteanna ar leith sa ndútháigh sin.
    Ní thagad an Glas Gamhnach acht go daoine bochta.