School: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir

Your pledge for to record
    And heaven will protect you
    Now and forever more

Taken down by James Haugh from an old man - who had memorised it from an old ballad.
  2. Mhair sé breis is chéád bliadhain ó shoin. Bhí tigín aige agus ag a athair roimhe - gaibhne ab' eadh íad - in aice leis an aít go dtugtar Crosaire de hÓrdha uirthí fós. Fuair an duine deireannach den treabh sin - Séamas de hÓrdha - bás 10 mbliana ó shoin. Duine de chúpla ab' eadh Seán acht ní fios duínn cad do bhain don leath-chúpla eile. File chumasach ab' eadh Seán agus tá árd-cháil ar a "Aithrighe" go dtí an lá indiú acht do scríobh sé cúpla rann eile.

1) Do bhí Sagart sa pharoíste le linn sin agus bhiodh sé feín agus Seán an-cáirddiul le n-a chéile. D'aitsrigheadh an Sagart sin go h-Inis agus dubhairt Sé le Seán teacht isteach ar chuaird cuighe aon uair a bheadh sé in-Inis.
    Tamall 'na dhiaidh sín bhí aonac in-Inis agus chuaidh Seán ann agus ghlaoidh sé isteac ar an Sagart agus triúr eile in-éinfheacht leis. Chonnaich an Sagart ag teacht íad agus dubhairt sé leis an Seirbhíseach gan acht prátaí agus salann a thabhairt doíbh agus chuaidh sé féin i bhfolach. Nuair a bhíodar ag an mbórd tháinigh an Sagart isteach agus d'fiafruigh Sé dhíobh cerb' íad agus cad as íad.

Arsa Seán leis:-
    "FEAR ÓN IARTHAR ME ATÁ AG TRIALL AR AONAC