Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    beannuighthe agus chuir sé capall ag treabhadh ar Lá Fhéile Mháirtín. Sar i bhfad bhris sé an cuing, cuir sé cuing eile ann agus briseadh arís í. Cuir sé cuing íarainn ann acht do briseadh í freisin. Sa deire bhris a capall a chos agus b'eigin do éirghe as an dtreabhadh. Ar seisean, "Ní h-aon dóichín é Máirtín".
    Fear eile d'éirig tuirseach de'n nós (gan capall d'oibriú ar an lá sin) Bhí sé gan obair a dheanamh go ceann cúpla bhlían acht ar an Lá Fhéile Mháirtín do thosnuig sé ag obair. Do bhris an capall a cos. Oibríghtear na capaill anois agus ní thagann aon tionoisc ortha de bhárr na h-oibre sin. Doirteann gach fear a' tíghe fuil éin tíghe. Leantar de'n nós sin gan teip. Is minic a marbuighthí bó fadó in onóir Mháirtín.

Séamus Ó Scannlaín
    Séamus Ó h-Eocaidhe
    Donnchad Ó Coileaín
    Dún Átha (go léír)
  2. Pancakes made in each house. Whoever got ring would be first of children to be married. Children wrote a verse and hung it in a prominent position in the school room where teacher would see it.
    "Dear Mr.--- be faithful and kind,
    Don't let the pancakes out of your mind,