Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

1. Cúnntas Eile:-
    Meascadh brobanna agus feileastruim sa ngeir agus cuirtí ar lic an teinteáin íad cun an geir do bogadh agus na mbrob do thiormú. Núair bhíodh an geir bhog d'fuinidís é le na lámha chun coinneal a dhéanamh de. D'fágadh ar lic fhuair annsan é chun é a cruadhchaint agus ba sin é an choinneal réidh chun a lasta i annsan.
    Éamon Ó Séaghda, Cuibhreann

CÚNNTAS EILE:-
    Na h-íasgairí bochta in iarthar an Chláir láimh le Ceann Léime núair a bhí coinnle dá ndéanamh féin ag daoine níos saidhbhre ná íad is é seo leanas an cóir soluis a bhí aca 50 nó 60 blíana ó shin. Chuiridís ola éisg no ola róin i soitheach mar sean-chorcán agus chaithidís préamhacha tiorma nó feileastruim nó brobanna agus lasaidís san ola íad.
    Mrs. J. Naughton, Kilkee
  2. Deanamh Téada
    50 bliana ó shin deineiadh na daoine an téad dóibh féin le ruainní na gcapall d'fíghe. Deinidís súgán de annsan. Slíge eile a bhí aca n,a an croiceann de bhata giúise do gearrad 'na stríocaí agus na stríocaí sin d'fíghe. D'fágadh ann go ceann cúpla lá chun é a crúadhcaint. I rith an Geimhridh bhíodh an téad sin mar ceangal ar an ndíon -tíghe acht sa sSamradh tógadh ón ndíon é mar d'oscalóctaí ón a céile an téad sin leis an dtriomact.
    Tomás Ó Coileáin
    Mártin Treaghan