Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

Ar an leathanach seo

1. Do chualaidh fear uair amháin go raibh ór le fágáil ar cnoc Dúnátha i bpáirc le Mac Guidhir lámh le h-abhainn Dunátha agus go raibh túrcai i bhfeighil an óir. Do chuardaig sé an áit gach lá acht ní fuair sé aon rud. Sa deireadh fuair sé an t-ór acht ní raibh carn maith de ann agus ní raibh sé sásta leis. Bhí se ar buile annsan agus do chuir sé eascaine ar an ór leis an méid aimsire a bhí caithe aige á lorg. Do cuaid sé isteach annsan go dtí a bhean céile chun innsint dí i dtaobh an óir nuair a tháinig se cómhfada leis an mála óir ni raibh ann acht mála críada.
  2. Tá ór i bhfolach i bpáirc atá ag Pádraig Ó Muireadhaigh, Cill-Chrónáin, Carraig a' Chabhaltaigh, Co. an Chláir. Tá sé i bhfolach i n-aice leis an gclaidhe agus tá sgeach-gheal ag fás mór thímcheall air agus tá crúdh chapaill fágtha ar an gclaidhe mar mharc air. Cun an óir seo d'fhághail bheadh ar trúir ar a laigheadh dul ag romhar agus bheadh ar dhuine aca a anam d'imirt i dtreo go mbeadh an t-ór ag an mbeirt eile. Acht níl aoinne sásta a anam d'imirt
    Pádraig De Paor
    Máire Ní Catháin