Scoil: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Uí Chatháin

1. Aodh Bhuidhe Mac CruitIn ag dul trí Cill Seanaig.
    Tárth dá raibh Aodh Buidhe mac cruit ag dul tri Cill Seanaigh i dtuisceart an Chláir. Bhuail sé fé dhein tighe feirméora darbh ainm dho O'Donnobhán le súil go bhfuigeadh sé greim bidh ann.
    Chonnaic bean a' tíghe ag teach é is rith sí siar san t-seaomra, le corcáin feola a bhí aici. Thug Aodh an sodas fé ndeara is nuair d'fiaruig d'fear an tigh dé an raibh aon scéal nua aige sé an freagra a thug sé air. "Táim bliadhain is trí fichead um limidh atá chúgam nac triall. Is mar comhartha go bhfuilim níl ribh am nach liath. Aon ionghantas ni fheachas im amach mo súile riamh. Ach an sodar a rinne an pota sa t-seomra síar ar an clos sin don mná". Gabh náire í agus thug sí dhóthainn mór le n-ithe dó.
    Brigidh Ní Aonghusa.
    Fuair mé an scéal seo ó Sean O' Ceallaighe.