Scoil: Clohanes, Dún Beag

Na Clocháin, Co. an Chláir
Mícheál de Bláca

Stoirm
    Timcheall 35 blian ó shóin bhí stoirm mór láidir againn insan ceanntar seo. Is ins an geimhreadh a tháinig sí. Do táinig sí ins an oidhche ach do bitheas ag brait uirte. Do bhí comhartaí stoirme ar gach taobh díobh. Bhí an fairrige go feargach fíochmhar agus bhí an gaoth ag seideadh ón toabh tuaidh. 'Se an fath a cuimnigheann Seán Mach Matún uirthe do bhí cruacha féir aige agus seideadh soir i bpáirch Sean O Mideac i agus díon an botáin leis. Do leag sí tighthe ag an Mullach agus do buail duine le slinn ó thig eigin ann leis agus fuair se bás. Do marbh sí dhá buin an Mullac nuair a leaghadh botan 'na raibh siad.
    1. próisis agus feiniméin