Scoil: Clohanes, Dún Beag

Na Clocháin, Co. an Chláir
Mícheál de Bláca

1. Stoirm
    Séid stoirm in san ceanntar seo timcheall 36 blian o shoin. Is i mí na Samhna a tháinig sí nuair bí na cruaca go leír déanta ag na daoine. Is mór an díoghbháil a dhein sí. Do leag sí tighthe agus do leag sí cruaca féir ar na daoine. Do leag sí bothán le Meiceál O Griobhtha. Bh an oidhche ann nuair a táinigh sí agus do sheas sí ar feadh cúig uaire nó mar sin. B'eigin des na daoine fanuint 'na shuide ar feadh an cuid is mo de'n oidhche mar bhí eagla ortha go séideadh tighthe.

Tiormacht
    Bhí tiormacht in san ceanntar seo i mbliain 1932 ach níor dhein sí morán díoghbhála mar níor seas sí ach cúig seachtmhaine no mar sin. Mí Lughnasa a tháinig sí. Ní raibh aon uisge ins na h-aibhne na ins na srúthán agus is mór tobair a bhí tirm. B'eigin des na daoine dul bothar fada cun deoch d'fagail des na buaibh.

Toirneac agus Teinntreach
    Timcheall cúig blian o shoin bhí toirneach agus teinntreach in san ceanntar seo. Is i mí na Márta a tháinig sé. Do marbh sí trí ba le fear ata 'na chomnuidhe i Cul. Do chuaidh sí isteach fe'n doras agus amach trí fhuinneóg a bhí sa bóthan.
    1. próisis agus feiniméin