Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Devitt

na háite seo.
    Tá cúig croiseanna inaice na háite seo. Uair amháin bhí daoine ag dul go dtí aonach a bhí in Inis Díomáin. Bhí sé timcheall a dhó a clog san oidhche agus ag na croiseanna san chonaiceadar bean báin agus í ag tarraingt uisge.
    Uair eile bhí fear siubhal na codhladh ag na croiseanna san, agus cad a chloisfeadh sé acht capaill ag dul mór thimcheall na seana thighe atá ann.
    Uair eile bhí fear ag theacht ó na cuaird ar Bhothar Crocáin. Chonnaich sé beirt cailiní ag teacht na threó agus cheap sé gur cailiní ón gcomharsanacht ab eadh iadh. Fear dána dob ead é agus dubairt sé go bhfuigheadh sé amach cérbh iad. Leis sin thug sé fútha acht má thug níorbh fhéidir leis greim d'fhágáil ortha mar sprideanna dob eadh iad. Connaich sé aighthe na gcailín agus fuair sé amach gur cailíní an gcómharsanacht san a
        1. infreastruchtúr poiblí
    Pádraig Ó hEagáin