Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Cill Chaoi, Co. an Chláir
Máire Gromail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus Beann an Oirthir.Tugtai " Cill Caoide" ar an gcuid eile sin de'n mbaile i.e. laistiar de'n abhainn.
    Cialluigeann "dabhach" arthach, no cnuasacht dumhach i n-aice na trágha.
    5. Ceann Seoirse:-
    Ceann tíre é seo a' gabhainn amach 'sa bhfairrge i mBeann an Oirthir, beagnach mile o'n mbaile. Ni fios d'einne cad 'na thaobh gur tugadh an ainm sin ar ach ta deallramh cinn fir ar an gceann tire. Tugann daoine airighthe " Ceann Fuirse" air, ach taid dall ar an miniu. "Binn Ban" a thugann sean- aiteoirí an bhaile air, agus tugadh an miniu seo leanas ar fath na h-ainme: nuair a bhionn an fhairrge garbh bristear na tonntracha i gcoinnibh na gcarraig, caithtear an cubhar anairde go gcludduightear an ceann tíre leis agus bionn dath bán air dá toisc sin.
  2. The following places lie between the town and Chimney Bay, east of the town.
    1. Gabhach na Feola:-
    Goilin beag lastuaidh de'n gcaladh. Deirtear go dtainig boscai lan d'fheoil isteach 'san áit na blianta ó shoin
    Teangacha