Scoil: Baile Ard

An Baile Ard, Co. an Chláir
Tomás Ó Floinn

Ar an leathanach seo

1. Atá sean fhothrach de séipeal i gCill Áird tuairim is míle ó'n sgoil. B'é an príomh seipeal do'n paroíste seo fadó.
    Dóigeadh é ag Cromail agus ag a shaighdiúrí sa mbliadhain 1649 - dachad bliadhan iar da dtóigeadh é. Ta roilig le'n a (?) anois.

Lá amháin dá raibh an Aifreann Naomhtha dhá ofráil suas ag an Athair Briggi tháinig Cromail agus a shaighdiúrí agus thímcealluigheadar an séipeal.
    Na daoine a bhí a' fanacht ar an dtarna Aifreann nuair a chonnaiceadar na sáighdúirí, do ritheadar ina dtreo le chuile sórt airm agus picí go bhfeadaidís greim d'fághail ortha. Ni raibh maitheas ar bith leo mar bhí an