Scoil: Coolroe, Tinahely

An Chúil Rua, Co. Chill Mhantáin
Mrs Lush

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag fás i n-aice geata Áirithe ar an mbealach, agus le linn í a bheirt ag dul thar an gheata seo tháinig spolannc Teinn-Trighe ó chosaibh an asail.
    Bhí cromachaín d'asal aici agus nuair do chonnac an t-asailín an splannc, siúd leis ins na ruaidh - reatha,
    ach, ar ádhmharaighe an domhain muir dhein sé aon dioghbháil do'n mhnaoi ná dó fhéin,
  2. Ar bhárr an chnuic i n-aici séipéil
    chúilfeannsa tá cloch mhór le feiscint ar a dtugtar "leac an diabhail" mar ainm.
    Oidhche amháin i n-uair an mheadhon- oidhche nuair bhí spailpín ag dul thar an gcloich, cad a chífeadh sé,ach madra ag teacht aníos as an Gcloich agus coinnle ar a dhrum agus iad ar Lasadh.
    Súid leis an bhfear r chosanáirde agus níor dheim sé stad má staonadh gur bhain sé a thigh féin amach. Riamh ó shoin ní leigfeadh eagla d'aoinne dul thar an áit seo tar éis tuigim na h-oidhche -
    Normán Mac Laoighse