Scoil: Caroreigh (uimhir rolla 6700)

An Cheathrú Riabhach, Co. Loch Garman
Séamas Ó Cellaigh

Ar an leathanach seo

1. 'Sa tsean-aimsir bhí clú agus cáil ar Theach Munna mar gheall ar an Mainistir bhí ann. Tháinig scolaírí ann ó gach áird agus thug Duns Scotus, duine des na scoláirí ba mhó le radh le na linn, cuaird ar an áit sin leis. Deirtear gurbh é Munn Naomhtha a chuir ar bun é agus tá a leaba agus a thobar-san le feiscint ag Caisleán Uí Brúin fós.
    Iarsma de'n tsean aimsir 'seadh an seana-chaisleán leis atá fós i lár an sraid-bhaile. Tá iongantas nó nemah-choitchiantacht fé leith ag baint leis an seana-chaisleán seo agus seo é; tá dealbh géarrtha amach ar an bhfalla atá taobh leis an sráid agus sé rud atá ann na aghaidh fir. Tá daoine ann adeir gurab é aghaidh Cromuil atá ann acht níltear cinnte.
    Tá Cros an Mhargaid nó cuid de pé scéal é, le feiscint fós i reilg na bProtastúnach.

(Bailighthe ag Máirín Ní Riain, Ball Mín Tíre, ó n-a drithár, Pádraig)